Ați remarcat paradoxul că, pe măsură ce mâncarea care ne este vândută este mai lipsită de grăsimi, cu atât populația devine mai obeză?

În Europa mai mult de jumătate dintre cetățeni au probleme cu greutatea, ca să folosesc un eufemism, ceea ce crește riscul apariției unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea, etc.

Și totuși acum cu greu găsești o carne de porc cu grăsime, iar laptele și iaurturile care ni se propun sunt din ce în ce mai sărace în grăsimi. Ca să nu mai vorbim de brânzeturile proaspete, care sunt atât de lejere, încât o să mai aibă puțin și o să înceapă să declare conținut negativ de grăsime.

Ca o coincidență fericită pentru procesatori, reducerea grăsimii din produsele lactate le permite procesatorilor să fabrice mai multe produse cu aceeași materie primă. Poate doar Iisus a mai reușit să înmulțească mâncarea cu atât de mult succes !

Concomitent cu scăderea grăsimii animale din produsele alimentare, are loc un alt fenomen cu tendință opusă, și anume creșterea ponderii zahărului în aportul zilnic de calorii: între 15% și 21% din energie pentru adulți și între 16% și 26% pentru copii.

Acum alegeți voi care din cei 2 factori este mai degrabă să constituie o cauză a situației constatate.

De fapt, în ultimele decenii, se duce o adevărată luptă pentru a convinge consumatorii să renege ceea ce ne-au învățat evoluția speciei și cunoștințele acumulate de generații. Spre exemplu, în sectorul lactatelor, acest studiu sumarizează diferitele puncte de vedere și demonizări ale grăsimii din lapte, concluzionând, rațional, că nu există dovezi concludente privind efectele benefice superioare ale lactatelor cu un conținut scăzut de grăsime.

În schimb, o să vi se repete până la saturație că cerealele înecate în zahăr produse de multinaționale sunt cel mai bun mic dejun pentru copiii voștri ! Neapărat cu lapte degresat 🙂

Noi, ca formă de protest față de aceste distorsionări ale realității, și ca formă de păstrare a sănătății, organizăm de câteva ori în fiecare sezon invernal ziua picioarelor de porc, sau în termeni mai bine cunoscuți la Galați: rasol de porc.

O oală mare de picioare de porc întregi, cu șoric și grăsime, fierte alături de niște rădăcinoase, și mâncate simplu cu un sos de hrean din gradină, în combinație cu sfeclă roșie și vin.

Urmăriți-mă și pentru alte rețete, dar mai ales în cazul în care în bucătăria politicii românești doriți să apară un chef care să gătească pentru voi.