După 20 de ani în care am asistat pasiv la evoluția țării, am simțit că a venit momentul să îmi exprim punctele de vedere, să contribui activ la modul în care se poate modela viitorul României pentru încă 20 de ani.

Avem o țară plină de resurse, cu o poziție geografică privilegiată, locuită de oameni inimoși și bine pregătiți.
Nu există niciun motiv din cauza căruia România să nu poată deveni Elveția estului în următorii 20 de ani, trebuie doar să muncim pentru asta.

Opiniile pe care le exprim reflectă exclusiv poziția mea și nu pe cea a niciunei altei părți.

Viziunea mea pentru viitorul României

Un viitor de 102

Îmi și vă doresc o societate în care bărbații nu fug de responsabilități, în care femeile sunt prețuite și în care copiii sunt educați în spiritul valorilor românești.

O Românie în care statul nu îi încurcă pe cei care pot și îi ajută pe cei care nu pot.

O societate în care ritmul zilnic trebuie încetinit, în care avem timp să pierdem timpul. Fundamental, trebuie să refuzăm abordarea de urgență permanentă care ne este propusă zilnic ca o otravă.

În același timp, fiecare dintre noi trebuie să-și asume un rol activ în modelarea societății în care trăiește. Nu îi putem lăsa pe alții să decidă pentru noi. Spiritul în care trebuie să trăim este acela în care căutam soluții, în care încercăm să răspundem cât mai realist la întrebarea “Ce pot face eu?”.

O societate în care fiecare dintre noi își exprimă punctele de vedere ca și cum, așa și cum e, viitorul lui și al copiilor lui depinde de asta.

În cele ce urmează voi detalia, în 10 capitole a câte 10 puncte fiecare, o viziune prin care România poate deveni, în doar două decenii, țara pe care ne-am dorit-o.

Desigur că implementarea unei astfel de viziuni implică modificări legislative semnificative, pornind de la Constituție și până la reașezarea unor tratate internaționale.

Dar mai presus de toate, necesită un grup de oameni curajoși.

A vota conform convingerilor este un act de curaj în sine.

1. Relația cetățean – stat

1.1 Statul trebuie să-și reducă drastic activitatea normativă și să se concentreze pe rolul de arbitru imparțial al relațiilor din…

2. Sistemul politic intern

2.1 Introducerea unui parlament unicameral, ca o măsură esențială pentru simplificarea procesului legislativ și apropierea parlamentului de cetățean. 2.2 Alegerile…

3. Instituții publice și societăți cu capital de stat

3.1 Strămutarea a cât mai multor agenții și instituții centrale în alte orașe decât București, pentru a reduce aglomerația din…

4. Justiție și drepturile omului

4.1 Implementarea unui program accelerat de creare a instanțelor și completelor de judecată specializate, ca modalitate de limitare a erorilor…

5. Fiscalitate și bugetul public

5.1 Introducerea unui impozit pe venit în cotă unică pentru toți contribuabilii persoane fizice și juridice, cuplat cu eliminarea tuturor…

6. Economie

6.1 Statul trebuie să-și schimbe perspectiva din micro-manager al activității economice, în corector al derapajelor și abuzurilor. Astfel, economia trebuie…

7. Agricultură și produse alimentare

7.1 Extinderea sistemului de irigații pentru acoperirea unei părți cât mai mari din întreg teritoriul național. 7.2 Aprobarea unei legi…

8. Educație

8.1 Reformarea profundă a conținutului și modului de predare: orientarea asupra pregătirii practice pentru viață și asupra înțelegerii motivelor și…

9. Sănătate

9.1 Construirea cu prioritate a unor noi spitale pe întreg teritoriul național, care să permită adaptarea la standardele actuale și…

10. Politică externă și apărare

10.1 Aplicarea suveranității naționale în aprobarea tuturor actelor legislative. Aceasta înseamnă că nicio prevedere rezultată din aplicarea unor tratate internaționale…

1. Relația cetățean – stat
2. Sistemul politic intern
3. Instituții publice și societăți cu capital de stat
4. Justiție și drepturile omului
5. Fiscalitate și bugetul public
6. Economie
7. Agricultură și produse alimentare
8. Educație
9. Sănătate
10. Politică externă și apărare