3. Instituții publice și societăți cu capital de stat

3.1 Strămutarea a cât mai multor agenții și instituții centrale în alte orașe decât București, pentru a reduce aglomerația din capitală și a stimula dezvoltarea acelor orașe.

3.2 Înființarea unui birou de recrutare în serviciul public, asemănător Oficiului European pentru Selecția Personalului (EPSO). Rolul acestuia este efectuarea unei pre-selecții pe bază de criterii obiective a candidaților potriviți, urmând ca încadrarea în funcție să se facă doar dintre candidații pre-selectați.

3.3 Cu excepția funcțiilor alese prin votul cetățenilor, niciun post din administrația publică nu poate fi ocupat de către o persoană care nu a lucrat cel puțin 5 ani înainte în sectorul privat (echivalent normă întreagă).

3.4 Aplicarea unui cod al angajaților în serviciul public prin concentrarea asupra obligației și răspunderii de a deservi cetățeanul ca principal obiectiv al activității angajatului public.

3.5 Aplicarea principiului de transparență maximă în instituțiile publice prin eliminarea oricăror posibilități de secretizare a informațiilor (cu excepția celor cu atribuții de siguranță și apărare). Totodată, orice persoană numită sau aleasă în cadrul unei instituții publice nu poate comunica informații despre care știe că sunt false, sub sancțiunea pierderii postului în care se află.

3.6 Cetățenii trebuie să aibă posibilitatea de a opta pentru comunicarea clasică pe hârtie cu orice autoritate sau serviciu public și pentru plata în numerar către sau dinspre orice autoritate sau serviciu public.

3.7 Păstrarea apropierii dintre cetățeni și funcția publică. Măsuri cum ar fi reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale sunt greșite, căci au ca principal efect limitarea accesului cetățeanului la serviciile publice de care are nevoie și reducerea puterii de influență a cetățeanului asupra deciziilor care privesc comunitatea din care face parte.

3.8 Este interzis ca serviciile publice să fie privatizate, căci ele trebuie să fie deținute integral și operate doar de către autorități publice și societăți cu capital integral public. Serviciile publice nu pot fi sub-contractate. Trebuie recunoscut eșecul „privatizărilor” din diferitele sectoare, din prisma beneficiilor și costurilor pentru cetățeni, cum ar fi domeniul energetic, domeniul feroviar, etc.

3.9 Acolo unde statul este asociat într-o societate comercială, atunci statul este unic asociat. Interesele acționarilor privați sunt fundamental diferite de interesele statului ca acționar și de aceea nu pot exista societăți cu capital mixt. 

3.10 Exploatarea resurselor minerale poate fi realizată doar de către societăți deținute de către stat și nu poate fi sub-contractată sau concesionată.