4. Justiție și drepturile omului

4.1 Implementarea unui program accelerat de creare a instanțelor și completelor de judecată specializate, ca modalitate de limitare a erorilor judiciare, de asigurare a unei practici juridice unitare și de creștere a rapidității soluționării cazurilor.

4.2 Limitarea drastică a posibilităților prin care judecarea cauzelor poate fi prelungită, ceea ce duce la intervenția termenelor de prescripție. Trebuie aplicat principiul tragerii la răspundere a avocaților și a judecătorilor pentru invocarea și, respectiv, acceptarea de motivații neveridice și nerezonabile pentru prelungirea termenelor.

4.3 Implementarea unui program sistematic de verificare și confiscare extinsă a averilor nejustificate.  

4.4 Înăsprirea pedepselor cu executare pentru fapte de corupție și confiscarea extinsă a foloaselor obținute de toate părțile implicate.

4.5 Înăsprirea pedepselor cu executare pentru faptele grave de violență, precum și pentru pătrunderile fără drept în rezidențele private, fiindcă corpul și casa cetățenilor trebuie privite ca inviolabile.

4.6 Înăsprirea pedepselor cu executare pentru traficul de droguri.

4.7 Eliminarea puterii de a aplica sancțiuni de către anumite organisme, cum ar fi Colegiul Medicilor, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, etc. Aplicarea de sancțiuni de către aceste organisme nu este în acord cu aplicarea prezumției de nevinovăție, cu dreptul la un proces echitabil și trebuie recunoscută ca fiind expresia unei forme de îngrădire abuzivă a drepturilor și libertăților individuale.

4.8 Nu pot fi luate măsuri de supraveghere și control care să afecteze întreaga populație doar pentru a încerca, futil, să se stopeze infracțiunile comise doar de o minoritate de oameni. Orice măsură de prevenție și control trebuie proiectată și aplicată foarte precis, exclusiv pe baza unor criterii de risc. Spre exemplu, măsuri cum ar fi limitarea tranzacțiilor cu numerar, declararea beneficiarilor finali pentru societățile comerciale, facturarea electronică obligatorie, controalele radar automate, etc. trebuie eliminate. 

4.9 Nimeni nu poate fi inculpat pentru gânduri și sentimente și exprimarea acestora. Astfel, concepte cum ar fi incitarea la ură sau discriminare trebuie eliminate fiindcă nu sunt altceva decât o formă de îngrădire a dreptului la libera exprimare. Ba mai mult, astfel de măsuri sunt de natură de a lăsa cale liberă unor abuzuri de interpretare, de vreme ce conceptele pe care sunt bazate sunt foarte greu de definit și identificat în practică.

4.10 Forțele de poliție și jandarmerie nu pot fi folosite pentru a îngrădi sau descuraja dreptul cetățenilor de a manifesta, ci doar pentru a identifica și trage la răspundere pe cei care folosesc aceste ocazii pentru a aduce daune bunurilor publice sau private. Folosirea în contextul demonstrațiilor de instrumente cum ar fi tunurile de apă, gazele lacrimogene, căinii de pază, trebuie recunoscută ca o formă de tortură și trebuie interzisă.